مدیرگروه شناورسازی بزرگ مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران(ایزوایکو) گفت: هفت فروند شناور بزرگ و ۲ دستگاه تجهیزات فراساحلی شامل «ریگ حفاری» و «جک آپ بارج» از ابتدای سالجاری تاکنون در این مجتمع عظیم صنعتی تعمیر شده است.
رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت اصلاحات اساسی در کلیت طرحهای ارائه شده برای توسعه مکران، 4 راهکار و دستور مهم و فوری برای آمادهسازی زمینههای لازم توسعه این منطقه مطرح کرد.
سیستمهای پیشرانه بادی که به منظور کاهش ۵۰ درصدی کربن در کشتیها مورد استفاده قرار میگیرند، فاقد قوانین و مقررات مشخصی هستند. سازمان بینالمللی دریانوردی نیز هنوز مقررات خاصی برای بهکارگیری این سیستمها وضع نکرده است.
فرمانده نیروی دریایی پاکستان و سفیر ایران در اسلام آباد
فرمانده نیروی دریایی پاکستان و سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسلام آباد در دیداری راهکارهای تعمیق بیش از پیش همکاری های دریایی بین دو کشور همسایه را مورد بررسی قرار دادند.
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: با توجه به نوپا بودن پرورش ماهی در دریا (قفس) ضروری است تیم دیپلماسی برای انتقال فناوری، تکنولوژی و کالاهای اساسی در راستای پیشرفت صنعت آبزیپروری در دریا ایجاد شود.
بر اساس یک قرارداد بین شرکت گوگل و استارتآپ هستهای Kairos Power، الکتریسیته از انرژی هستهای برای تأمین زیرساختهای مورد نیاز هوش مصنوعی تولید میشود. در این راستا، صنعت دریایی نیز از انرژی هستهای تولیدی توسط گوگل و این استارتآپ به عنوان عاملی مهم در تلاش برای کربنزدایی استفاده میکند. اخیراً گوگل از توافقی با استارتآپ Kairos Power برای خرید انرژی از چندین راکتور مدولار کوچک (SMR) که نماد نسل جدیدی از نیروگاههای هستهای هستند، خبر داده است. این اقدام، تأییدی بر شتاب فزاینده در توسعه فنّاوریهای هستهای محسوب میشود.
دبیر همایش اقتصاد دریامحور، ضمن تاکید بر اینکه این همایش به منظور شناسایی و بهرهبرداری از ظرفیتهای گسترده اقتصادی موجود در ساحل، فراساحل و آبهای آزاد برگزار میشود و توسعه تعاملات سرمایهگذاران، شرکتهای بزرگ صنعتی و... را دنبال میکند.
اقتصاددریایی - معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری، از حفر و تکمیل نهایی ۴۶ حلقه چاه نفت وگاز در ۶ ماه نخست امسال با بکارگیری ناوگان حفاری این شرکت در مناطق خشکی و دریایی کشور خبر داد.
اقتصاددریایی - صنعت کشتیسازی ایالات متحده در رقابت با صنعت کشتیسازی چین بهشدت مزیت خود را از دست داده است و پکن بر صنعت کشتیسازی در جهان سلطه دارد. برای جبران این عقبماندگی، واشنگتن به همکاری با شرکتهای کشتیسازی بزرگ در کره جنوبی و ژاپن روی آورده است.