هفتماه پس از اینکه رئیس دانشکده مهندسی دریایی صنعتی امیرکبیر از برنامهریزی این دانشگاه از اجرای طرح توسعه تحقیقات مهندسی دریا خبر داده بود، حالا نخستین مرکز توسعه کسبوکارهای دریایی در این دانشگاه راهاندازی شده است. کارشناسان معتقدند که راهاندازی این مرکز توسعه کسبوکار دریایی در دانشگاه امیرکبیر میتواند زمینهساز رونق و توسعه بیشتر این حوزه باشد. همچنین از طریق وجود این مرکز و مجموعههای مشابه میتوان برای پیوند بهتر میان صنعت و دانشگاه در حوزه اقتصاد دریامحور برنامهریزی بهتری داشت.
سالهاست که کارشناسان از لزوم ایجاد حکمرانی یکپارچه برای موفقیت جمهوری اسلامی ایران در توسعه دریامحور صحبت میکنند. حقیقت این است که دستیابی به اهداف پیشبینیشده در سیاستهای ابلاغی اقتصاد دریامحور از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی با موازیکاری و ایجاد چند مجموعه مختلف، ممکن نخواهد بود. برای همین است که از مدتها قبل برخی کارشناسان درباره لزوم ایجاد سازمانی برای توسعه دریامحور در کشور صحبت کردهاند، سازمانی که بتواند ایجادکننده حکمرانی یکپارچه برای این حوزه باشد. حالا و براساس آخرین صحبتهای مطرحشده از سوی مقامهای وزارت راه و شهرسازی، اساسنامه پیشنهادی برای تشکیل «سازمان توسعه دریامحور» تهیه شده است.
کنفرانس سالانه سازمان ملل در مورد موافقت نامه های سرمایه گذاری بین المللی برای جریان سازی توسعه پایدار تاکید دارد و به جهان القا می کند که بکارگیری اهداف توسعه پایدار امری ضروری است. تجارت و توسعه سازمان ملل متحد UNCTAD عملاً کنفرانس موافقتنامههای سرمایهگذاری بینالمللی با مضمون «مسیری جهت همسویی بین المللی توسعه پایدار» در پانل های تخصصی ارائه کرد و خواست تا کشورها اصول راهنما را برای اصلاح توسعه مبتنی بر توسعه پایدار ایجاد کنندو بر همسویی با اهداف توسعه پایدار تاکید کرد.
سال گذشته و در یکی از جلسات توسعه اقتصاد دریامحور دولت چهاردهم بود که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور از آوردن مشاور خارجی برای طراحی و اجرای طرحها و برنامههای دریایی سخن گفت. آن زمان به سادگی از کنار آن عبور شد و حتی آن را بهمثابه انگیزه و جدیت رئیسجمهور برای توجه به توسعه دریایی ایران نامیدیم.
چند روز پیش بود که شبکه خبر صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران با برگزاری میزگردی با عنوان راهبردهای توسعه اقتصاد دریاپایه با حضور برخی فعالان و کارشناسان مرتبط با حوزه اقتصاد دریامحور به بررسی آخرین وضعیت و چالشهای پیشرو در این حوزه پرداختند.
توسعه دریامحور به بهرهبرداری پایدار و همهجانبه از منابع دریایی بهعنوان یکی از ارکان مهم رشد اقتصادی و توسعه ملی کشورهای ساحلی و جزایر اطلاق میشود. این نوع توسعه نهتنها به تقویت بخشهایی مانند حملونقل دریایی، شیلات، انرژیهای تجدیدپذیر دریایی و گردشگری دریایی میپردازد، بلکه نیازمند درک جامع و هماهنگی در ابعاد حقوقی مختلف است.
توسعه دریامحور به بهرهبرداری پایدار و همهجانبه از منابع دریایی بهعنوان یکی از ارکان مهم رشد اقتصادی و توسعه ملی کشورهای ساحلی و جزایر اطلاق میشود. این نوع توسعه نهتنها به تقویت بخشهایی مانند حملونقل دریایی، شیلات، انرژیهای تجدیدپذیر دریایی و گردشگری دریایی میپردازد، بلکه نیازمند درک جامع و هماهنگی در ابعاد حقوقی مختلف است.
شمارش معکوس برای سفر مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم به استان هرمزگان آغاز شده است. حالا و در روزهایی که قرار است به نخستین سفر استانی رئیسجمهور در سال۱۴۰۴ منتهی شود، مسئولان دستگاهها و بخشهای مختلف درخواستها و مطالبات خود را دستهبندی کرده و از طریق رسانههای عمومی مطرح میکنند.
نظر به سخنان رییس جمهور و اعلام به کارگیری مشاور خارجی در طراحی و توسعه دریایی کشور، فعالان دریایی کشور، واکنش نشان دادند و اغلب در محافل، در مذمت این تصمیم رییس جمهور، سخن گفته و می گویند.
در حاشیه آیین اختتامیه نمایشگاه «سرزوروما؛ معماری، کنش جمعی و پایداری» با عنوان «شب میراث ناملموس جزیره جهانی قشم» که با همکاری کمیته ملی موزهها (ایکوم ایران)، سازمان منطقه آزاد قشم، شرکت تعاونی روستایی گوران، موزه فضای باز گوران و استودیو چهار، با هدف پاسداشت میراث فرهنگی ناملموس و احیای صنعت لنجسازی سنتی برگزار شد، روزنامه دریایی اقتصادسرامد با مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو ایران هم صحبت شدیم.